MÜLTECİ KAMPINDAN BİR DÜNYA YILDIZINA | SERGE ATAKAYİ - ANLATIMLARLA FUTBOL

MÜLTECİ KAMPINDAN BİR DÜNYA YILDIZINA | SERGE ATAKAYİ

 SERGE ATAKAYİ

Yaş: 22 (30.01.1999)

Boy: 1.71 m

Doğum Yeri: Kinşasa / Demokratik Kongo C.

Takım: Sjk Seinäjoki (Finlandiya Ligi)

Milli Takım: Finlandiya U21

Sözleşme Bitişi: 31.12.2021

Ayak: Çift ayak

Piyasa Değeri: 150 bin €




GENEL BAKIŞ

  1999 yılının ilk haftlarında bir Orta Afrika ülkesi olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'da 2 kardeşin en büyüğü olarak dünyaya geldi Atakayi. Tam bir futbol delisiydi. Sokaklarda top oynuyor, ağaçları kale direkleri olarak kullanıyordu. Bir gün evlerine yerli bir antrenör gelmişti ve Kongolu çocukları izlemeye gelen Finlandiyalı bir adamın olduğunu söylemişti. Bu adam bir turnuva için İskandinavya'ya gitmek üzere bir grup seçiyordu. Atakayi'yi izleyen adam ondan etkilenmişti ve Kongolu antrenöre "Bu çocuğu istiyorum." demişti. Ertesi hafta Serge okuldan eve dönmüştü ve o Finlandiyalı adam onların evindeydi. Adam Atakayi'yi götürmek istiyordu ancak annesi tedirgindi çünkü o daha 10 yaşındaki bir çocuktu. Ancak adam kararlıydı ve antrenöre "O gelmezse kimse gelemez" demişti.


 Annesi, Atakayi'nin İngiltere'de yaşayan amcasını aradı. Amcası ona bunun iyi bir fırsat olduğunu ve gitmesine izin vermesi gerektiğini söyledi. Sonunda annesi ikna olmuştu, her şey Atakayi içindi. Planlara göre üç turnuvaya katıldıktan sonra eve dönecekti. Pasaportları çıkartılan çocuklar ve yanlarındaki yerli antrenörle beraber Kinşasa-Roma güzergahından Stockholm'a geçtiler. Daha sonra da bir gemi yolculuğuyla Finlandiya'nın en eski şehri olan Turku'ya vardılar. İlk turnuva oradaydı. İlk turnuvanın ardından ikincisi için Letonya'ya, ardından son olarak üçüncü turnuva olan Helsinki Kupası için tekrar Finlandiya'ya döndüler. Yaptıkları plana göre turnuva bitiminin ardından Stockholm' e ulaşacak ve oradan da D. Kongo'ya geçeceklerdi. Ancak planla eş zamanlı olarak Kongo' da şiddetli eylemler ve iç savaş ortaya çıkmıştı.



  Baş antrenörleri "Eve geri dönmüyorum" sözüyle çocukları şok içinde bırakmıştı.  Ülkede olanların farkındaydı, çocukların da Kongo'ya geri dönmesine izin vermedi ve onlara burada kalırlarsa daha iyi bir hayata sahip olacaklarını ve refah olacaklarını hatta ailelerine yardım edebileceklerini söyledi.  Hep beraber iltica başvurusu yapmak için karakola gittiler. Karakolda ailelerinin numaralarını sormuşlardı ama Atakayi annesinin numarasını hatırlamıyordu. Annesi oğlunun öldüğünü düşünmüştü çünkü ondan hiçbir türlü haber alamıyordu. Ancak bir arkadaşı ailesinin numarasını biliyordu, Atakayi de arkadaşının ailesi aracılığıyla annesine haber salmıştı. 2-3 ay sonra bu haber ailesine ulaştı. Annesine olanları anlattılar. Annesi şok olmuştu. Ölmediğine inanması 10 dakikasını almıştı. Atakayi 10 yaşında bir çocuktu ve annesini özlüyordu. Polise evine dönmek istediğini söylemişti ama polis kendisinin çocuk olması sebebiyle ailesinin gelip kendisini alması gerektiğini ona belirtti. Ancak annesi çalışmıyordu ve durumu yoktu. Polis annesiyle konuşmak istedi. Annesine "Bu senin kararın ancak bebeğine bakacağız ve ona Finlandiya'da iyi bir hayat sunacağız" diyerek söz vermişti. Annesi üzülüyordu ancak oğlu için orada kalmasının en iyisi olacağını biliyordu ve o yönde bir karar vermişti. 



  Bu karardan sonra Atakayi ve arkadaşları mülteci kampına götürüldüler. Çocukların hepsi Hollanda, Belçika ve diğer Fin şehirlerine dağılmışlardı. Atakayi de Finlandiya'da yeni bir hayat kurdu ve delisi olduğu futbola geri döndü. Oravais IF akademisinde futbola başlamıştı ve Vöyri Spor Okulu'na kaydolmuştu. Hayatına büyük etkisi olan FF Jaro takımının menajeri Alexei Eremenko, onu izledi ve takıma transfer etti. Transferinin ardından Jakobstad şehrinde menajeri ve ailesiyle beraber yaşamaya başladı. 2014 yılına kadar FF Jaro' nun gençlik takımlarında ve köy takımı olan Jakobstad BK' da oynayan Serge Atakayi, Nisan 2015' te A takımla beraber ilk maçına çıkmıştı. Mayıs 2015' te de ilk golünü attı ve Finlandiya 1. lig tarihinin en genç gol atan oyuncusu olmuştu (16 yaş 107 gün). Takımı FF Jaro'nun küme düşmesinin ardından ertesi sezonunu Jakobstad BK'da geçirdi. O sezon takımıyla beraber 15 maça çıktı ve 1 gol attı. Ayrıca o sezon Finlandiya vatandaşlığını da almıştı. 



  2016 yazında ise Fulham, Leicester City ve Standard Liege tarafından denemelere çağırıldı. İskoçya takımı Glaslow Rangers onun için devreye girdi ve 3 yıllık sözleşmeyle  Atakayi'yi renklerine bağladı. Oradaki ilk ve ikinci sezonunu U19 ve rezerv takımında geçirdi. 2018 yazında göreve başlayan Steven Gerrard, onu A takımın antrenmanlarına aldı. Gerrard yönetiminde Kasım 2018' de ilk maçına çıktı ama rakibinin sert müdehalesiyle sakatlandı. Ameliyat oldu ve 2 ay boyunca rehabilitasyona gitti. Tedavisi tamamlandıktan sonra rezerv takımla tekrar sahalara döndü ancak oyun süresi olarak yeterli seviyeye ulaşamadı.



 Mart 2019'da neredeyse 10 yıl önce ayrıldığı annesine tekrar kavuşmak için bir fırsat yakalamıştı. Memlekete Kinşasa'ya annesinin ve kız kardeşinin yanına gitti ve onları ziyaret etti. Küçükken ondan kaçan kardeşi, şimdi ona doğru koşuyordu. "Benimle gurur duyduğunu söylediğini duymak bana çok çalışmak için motivasyon veriyor" diyordu annesi için. Herkes ona kahraman gözüyle bakıyordu hatta ondan imza istiyorlardı. Ancak Atakayi "Futbolcu olmam önemli değil ben de sizin gibi normal bir insanım, Ronaldo değilim" diyordu.


(10 yıl aradan sonra Atakayi annesine kavuşuyor)


 Nisan 2019' da Rangers, daha fazla süre alması için onu Finlandiya takımı SJK Seinäjoki'ye 3 aylığına kiraladı. Onu takıma isteyen kişi Atakayi'yi FF Jaro'ya transfer edip evine alan takımın teknik direktörü Alekseyi Eremenko'ydu. Kiralık kaldığı süreçte 10 maça çıktı ve 1 gol 1 asistle tamamladı. SJK taraftarlarının sadakatini ve desteklerini çok beğenen Atakayi'nin aklı burada kalmıştı. İskoçya'ya döndüğünde rezerv takımla maçlara devam etti ama hala yeterli süreyi alamıyordu. Rangers da ondan umudu kesmişti ve gönderilmesine karar verdiler. 



Yurt dışından da teklif alan Atakayi, tercihini SJK'dan yana kullandı ve Ocak 2020'de büyülendiği takıma 100 bin sterlin karşılığında transfer oldu. 19-20 sezonunda toplam 27 maça çıktı ve 2 gol 6 asistle sezonu tamamladı. Ayrıca Mart 2020'de bir de çocuğu oldu. Kongo'daki annesine torununu göstermek için heyecanla beklediğini söylüyor Atakayi. Şuan kış tatilinde olan Finlandiya 1. lig takımları, Şubat 2021'de Finlandiya Kupası'yla (Suomen Cup) birlikte futbola geri dönecekler. SJK Seinäjoki' nin 45 numarası Atakayi de Şubat'ın ilk haftası AC Oulu'ya karşı forma giyecek.



BAŞARILARI

  Serge Atakayi henüz bir kupa sahibi değil ancak yaşadığı hayatı benim için büyük bir başarı niteliğinde.

MİLLİ TAKIM

  İlk milli takım kariyerine 2014' te henüz 15 yaşındayken Finlandiya alt yaş milli takımına katılarak başladı. U18 ve U19 milli takımlarında da boy gösteren Serge Atakayi, şuan U21 milli takımı için oynuyor. Ancak geçtiğimiz aylarda Demokratik Kongo, Atakayi'yi 2 ayaklı bir eşleşme için milli takıma davet etti. Hala milli takım seçim hakkına sahip olan oyuncu, ailesine sorduğunda onun kararına saygı duyacaklarını ve istediği milli takımı seçebileceğini aktarıyor. Kendisini Finlandiya'ya ait hissettiğini söyleyen futbolcu, yüksek ihtimal tercihini buradan yana kullanacak. 

                                         (Atakayi' nin milli takımdaki kısa performansı)


POZİSYON - OYUN TARZI - BENZER OYUNCULAR

  Atakayi futbola ilk olarak sağ kanat ve forvet oynayarak başladı. Daha sonraki yıllarda sağ kanat-bek mevkisine çekildi. Şuan bakacak olursak sağ kanadın tamamına hakim diyebiliriz. Git-gelleri sık sık yapan, kanadın tamamını kullanan bir oyuncu. Ayrıca yeri geldiğinde sol kanatta da oynamışlığı var. Oyun tarzı olarak ilk yıllarında Tricky winger (aldatıcı, kurnaz kanat oyuncusu) rolünde oynadı, hızı ve çabukluğuyla rakiplerini geçip çizgiye inen ve sürekli tehdit oluşturan bir tarzı vardı. Şuan eski rolünden farklı olarak pas oyununa yatkınlığıyla biliniyor. Pasları ileriye yönelik, karambole olmayan, kaliteli paslar. Tabi ki yeri geldiğinde hızıyla rakipleri geçip çizgiye de iniyor. Benzer oyuncular olarak Alexander Bah, Yedlin ve Alphonso Davies'i örnek verebilirim. Alexander Bah'la birebir benzer değil, sadece hakim olduğu pozisyonlar bakımından benzer roldeler. Ancak tarzı Alphonso Davies'i çok andırıyor. Davies'in sağ taraftaki hali diyebiliriz.





TEKNİK

-Pozitif Yönleri

  Atakayi tarzı futbolcular genellikle hızıyla ön plana çıkar ancak o daha çok komple bir oyuncu gibi. Kanatların her yerinde görev alabilecek özellikte. Pas kalitesi ve isabetliliği gayet iyi olan oyuncu, pas hızını da ayarlayabiliyor. Yeri geldiğinde defans arkasına veya oyunun diğer kanadına uzun paslar atabiliyor. Rakip az adamla yakalandığı ataklarda defansı bozan, rakibi yıpratan koşuları sık sık dener. Dripling özelliği net olarak sivrilmiş bir oyuncu. Bunlara ek olarak her türlü duran top kullanabilir frikik, korner vuruşu, taç, serbest vuruş, penaltı... Teknik bakımdan hem pozisyonuna göre hem de seviyesine göre ortalamanın bir-iki tık üstü bir futbolcu diyebilirim. Tam anlamıyla kanat bek bana göre.

-Negatif Yönleri

  Özellikle zayıf fiziğinden kaynaklanan negatif yönlerinin en başında defansif meziyetler önde geliyor. Pozisyon alma bakımından sıkıntısı olmasa da markajlama ve top kapma yetenekleri pek yok, genellikle alan tutar. Bu özellik bakımından az buçuk Yedlin'e benziyor. Ayrıca yine zayıf fiziğinden dolayı kafa vuruşlarında net bir eksikliği var. Korner vuruşlarında o kalabalığın hep dışında bekler Atakayi, sadece nadir olarak ön direğe gittiğini görebilirsiniz. Bunun dışında bitiricilik bakımından eksik ancak ondan beklenen zaten bu değil. Rolü bunu gerektirmiyor. O yüzden ben bunu pek önemsemiyorum. Tabi ki verilen yeni rollere göre bunu da geliştirmesi gerekebilir.  


ZİHİNSEL

-Pozitif Yönleri

  Saha içinde inanılmaz bir çalışkanlığı olan Atakayi, son dakikaya kadar oyunun içindedir. Son dakikalarda maçın yorgunluğuyla illaki yavaşlar yürür ancak maç boyunca sürekli hareketlidir. Konsantrasyonu kolay kolay düşmez. Pozisyon alma konusunda üstte dediğimiz gibi gayet yeterli bir oyuncu. Gerektiği zaman gerektiği yerde her zaman bulunur. Defansa yardım edilecekse defansa, atağa yardım edilecekse atağa yardım eder. Topsuz alan meziyetleri bence çok iyi. Özellikle takım kontra atağa çıktığında savunma delici koşularıyla ya da çizgiye yaptığı koşularla adeta kendi pas kanallarını kendi oluşturur, Onyekuru gibi. Atakayi önsezileri yüksek bir oyuncudur, bunu alan savunmasını iyi yapmasından rahatlıkla anlayabiliriz. En son olarak da karar mekanizması iyi çalışan bir oyuncu olduğunu söyleyebilirim.

-Negatif Yönleri

  Genç yaşına rağmen uzun yıllar futbol oynayan Atakayi, biraz heyecanlı bir futbolcu. Bu yüzden bazen top kaybı yaptığına şahit oluruz. Bunun dışında net olarak anlaşılır ki Atakayi agresif bir oyuncu kesinlikle değil. Maç içinde skora isyan eden, takımı ateşlendiren bir oyuncu değil, daha çok işçi rolünde. Yani lider bir oyuncu da değil, sadece kendisine verilen görevi yerine getirmeye çalışır. Bunların dışında eksik bir yönü yok bence. Oyuncuyu değerlendirirken kendi seviyesine göre değerlendiriyorum bunu da söylemiş olayım. 





FİZİKSEL

-Pozitif Yönleri

  Hızlı ve çevik birisi olan Atakayi, patlama gücü yüksek bir oyuncudur. Zaten öne çıkan özelliklerinden birisi de süratli oluşu. Bu özellikleriyle de kanat bölgesinde net olarak hakimliğini sürdürebilir. Ayrıca zayıf fiziğine rağmen diri ve zinde bir vücudu var Atakayi'nin. Ufak ve çevik oluşundan dolayı rakiplerinden kolayca sıyrılabilir.

-Negatif Yönleri
 
  Atakayi denge konusunda yeterince kendini geliştirebilmiş bir oyuncu değil. Bazı futbolcular vardır fiziği zayıf gibi gözükse de kolay kolay yıkılmaz, ayağı yere sağlam basar, nasıl yıkılmadı diye şaşırırız hatta. İşte Atakayi net olarak bu bakımdan eksiklik çekiyor. Rakibe ben güçlüyüm kolay kolay yıkılmam düşüncesini veremiyor Atakayi. Bu yüzden kesinlikle ve kesinlikle fiziksel olarak gelişmesi gereken bir oyuncu. Kas kütlesini artırması gerekiyor. 




EKSTRA

  Atakayi'yi inceledikten sonra bazı ekstralarından bahsetmek istiyorum. İlk olarak hayat hikayesi hakkında kitap yazılsa onbinlerce kişinin okuyacağı bir hikayeye sahip. O yüzden benim gözümde çok başarılı bir futbolcu, ne kadar iyi yerlere gelemese de. Çalışkan, işine saygı duyan, başını öne eğip sadece işini yapmaya çalışan bir genç. Sıfır ego, sıfır kibir.... Ayrıca kendisi çok sadakatli. Gittiği her takımda overrated kalan bir oyuncu olacağına eminim, taraftarın sevgisini çok çabuk kazanan bir oyuncu olacağına da... Bu saydığım şeylerden dolayı Atakayi'nin bir gün güzel bir seviyede futbol oynayacağına inanıyorum. Umarım öyle olur...









OYNAYABİLECEĞİ TAKIMLAR

  Eğer Atakayi bulunduğu ligden seviyesi daha yüksek bir lige geçerse direkt 11 oyuncusu olarak başlamayabilir, ancak rotasyon için de iyi bir oyuncu bence. Boşluk bulabileceği ve fazlaca fiziksel mücadele gerektirmeyen bir ligde oynarsa kendini ispatlayabilir. Üst seviyelerde oynaması fiziksel olarak gelişimiyle doğru orantılı. Bence bizim ligimizde kendine yer bulabilir. Başlarda rotasyon oyuncusu şeklinde, ardından da 11'e monte edilmiş şekilde kendisini görebiliriz. Ligimize yakışır bir oyuncu diye düşünüyorum. Umarım istediği seviyelere gelir.

Buraya kadar okuyan okumayan herkese teşekkür ederim. Beğendiyseniz ne mutlu bana. Zevk için yaptığım bu işi başka insanlarla da paylaşmak beni mutlu ediyor. Umarım siz de zevk alıyorsunuzdur. Beni takip etmek isterseniz twitter adresime buradan ulaşabilirsiniz. Önümüzdeki hikayeli anlatımlarda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın :).

Yorum Gönder

0 Yorumlar