KANADALI POGBA - ANLATIMLARLA FUTBOL

KANADALI POGBA

NOBLE OKELLO

Yaş: 20 ( 20.07.2000)

Boy: 1.95

Doğum yeri: Toronto/Ontario

Takım: Toronto FC / HB Köge (yarım sezon kiralık)

Milli takım: Kanada U-23

Sözleşme bitişi: -

Ayak: Sağ

Piyasa değeri: 175 bin €



GENEL BAKIŞ

"Noble, A takım seviyesinde birlikte çalışmayı dört gözle beklediğimiz heyecan verici ve gelecek vaat eden bir oyuncu" (Toronto Genel Müdürü Ali Curtis). Sadece Ali Curtis değil bütün Kanada aynı fikirdeydi. Noble Okello, Uganda asıllı Kanadalı futbolcu. Okello'nun boyu, teknik yeteneği ve pas yeteneği nedeniyle Paul Pogba'ya benzetildi. Ona Kanadalı Pogba dememizin sebebi de bu. En önemli detay ise ailesi Okello'nun her zaman yanındaydı ve hep destek çıktı. 12 yaşından beri Toronto FC gençlik sisteminin bir parçasıydı. 20 Ağustos 2017'de, ilk Uluslararası Gençlik Futbol Kupası'nın sahibi olmak için Juventus U17'yi yenen U17 tarafının bir parçasıydı. Takvimler 15 Eylül 2015'i gösteriyordu ki Okello ilk profesyonel sözleşmesini imzaladı ve USL'de Bethlehem Steel FC'ye karşı ilk profesyonel maçına çıktı. Bu profesyonel sözleşme TFC' nin tarih boyunca akademiden yaptığı 19. sözleşmeydi. USL sezonunun sona ermesinin ardından Okello, VfL Wolfsburg ile antrenman yapmaya davet edildi. Ancak Toronto Futbol Kulübü oyuncuya çok değer verdiği için Wolfsburg ile anlaşma sağlanamadı. Ardından 2017-18 sezonunu Toronto 2. takımında geçirdi. Sezonu 22 maçla tamamlayan Okello, 1 asistle oynadı. 18-19 sezonun başlangıcında A takım kamplarına da çağırılan futbolcu, o sezonu da 2. takımda geçirdi, toplam 19 maça çıktı ve 3 asist yaptı. 25 Eylül 2020' de Danimarka 2. lig takımı olan HB Köge' ye yıl sonuna kadar kiralandı. Şuanlık 11 maça çıkan futbolcu, performansını 1 de golle süsledi. Yıl sonuna kadar HB Köge adına oynamaya devam edecek.


BAŞARILARI

2018 Kanada Genç Uluslararası Yılın Oyuncuları ödülüne layık görüldü (akademi arkadaşı Julian Dunn ile).

MİLLİ TAKIM

Okello, Kanada gençlik programına uluslararası olarak 2016 yılında 16 yaşında başladı. Panama'daki 2017 Concacaf Erkekler 17 Yaş Altı Şampiyonası'nda Kanada U-17 milli takımını temsil etti. Mayıs 2018'de 2018 Toulon Turnuvası için Kanada U23 tarafına çağrıldı ve hemen ardından 2018'de ABD'deki Concacaf Erkekler 20 Yaş Altı Şampiyonası' nda U-20 Kanada milli takımını temsil etti. Okello, Kanada A milli takımının 2019 CONCACAF Gold Cup için geçici 40 kişilik kadrosuna seçildi ve sonra 30 Mayıs'ta final kadrosuna seçildi. Kanada A milli takımıyla 2 dostluk maçında oynadı. Şuan Kanada U-23 milli takımında oynuyor.


POZİSYON- BENZEDİĞİ FUTBOLCULAR

Gelelim Kanadalı Pogba abimizin mevkisine. Akademi maçlarına bakacak olursak önceki yıllar orta sahanın ortasında ve ilerisinde oynarken şuan daha çok önlibero- orta saha gibi oynuyor. Nokta verecek olursak 6 numara diyebiliriz. Gerektiğinde defansın arasına girip bir libero gibi davrandığı da oluyor maç içinde. Kendisine bu yeni rolü daha çok yakışıyor çünkü pas kalitesi ve oyun görüşü bu rolüyle örtüşüyor. Benzediği futbolcular ise başlıktan da anlayabileceğiniz gibi Pogba ve tarzı futbolcular. Ama ben kendisini boyundan ve birazcık hantal oluşundan dolayı daha çok Nzonzi' ye benzetiyorum.




TEKNİK

-Pozitif yönleri

Noble Okello denildi mi akla ilk gelen özelliklerden bir tanesi pastır. Hele o pas özelliği soğukkanlılığıyla birleşince ortaya neler çıkıyor. Cidden bu işin uzmanı. TFC Prospect (olasılık) raporu ve Greg Vanney (hocası), onu "Baskı altındayken topu kontrol etme ve kısa, uzun ve hızlı oynama yeteneğine sahip futbolcu" olarak tanımlıyor. Pas oyununa yatkın, tekniği gayet iyi, topu rakipten söküp alan, başarılı top kontrolü olan ve 1.95'lik dev boyuyla dripling yeteneği de tatmin edici düzeyde bir futbolcu. Ekstra olarak uzaktan şut atmak da hoşuna gitmiyor değil bizim kara oğlanın.

-Negatif yönleri

İnanmayacaksınız ama Okello o boyuna rağmen hava hakimiyetinde iyi değil. 1.95 adam nasıl o topu alamaz ya dediğim anlar çok oldu maçlarını izlerken. Neyseki 20 yaşında ve bunu aşacağına inanıyorum. Ardından diğer eksikliği kesinlikle markaj. Biraz hantal bir topçu, bu yüzden orta alanda oyuncu kaçırma istatistiği biraz rahatsız edici.


ZİHİNSEL

-Pozitif yönleri

İzleyince ağzınızdan otomatikman "Kardeşim bu kadar da soğukkanlı olunmaz ki" diyeceğinizden şüphem yok. Saha içinde zaman zaman aşırıya kaçtığı oluyor bu bakımdan ama genelinde bir pas oyunu oynayan orta saha için sahip olması gereken en önemli özelliklerden. Kararlılığı, cesaretliliği, liderliği, konsantrasyonu bir 6 numarada aradığımız özellikleri gayet tatmin edici bir şekilde karşılıyor. Oyun görüşü, takım oyunu, en önemlisi de alan hakimiyeti muazzam olan -kafasının arkasında gözleri olduğunu düşünüyorum- ve top istemekten hiç çekinmeyen çalışkan bir futbolcu. Zihinsel yönden seviyesine göre o kadar başarılı bir futbolcu ki neredeyse negatif yönü yok diyebiliriz.

-Şuraya izlemenizi önerdiğim bir kesit bırakıyorum.



-Negatif yönleri

Bu yöndeki tek eksiğinin yeteri kadar agresif olmaması olduğunu düşünüyorum. Bunun için bir yetenek gerekmiyor ve bu demektir ki Okello abim bu yönünü geliştirebilir.

FİZİKSEL

-Pozitif yönleri

Atalarımız demiş ya "ne diyeceğini bilememek". Bu deyim tam da Okello' ya göre. Dayanıklılığından mı başlasam, rakiplerine karşı baskın gücünden mi başlasam, yoksa zinde-fit vücudundan mı başlasam? Gerçekten hangisinden başlayacağımı bilemiyorum. Bu yönüyle rakiplerinden çok üstte bir futbolcu. Boyuna rağmen ortalama hızı olan bir oyuncu ayrıca. Ve HB Køge teknik direktörü Per Rud' un dediği gibi iyi bir denge oyuncusu.

-Negatif yönleri

Daha önce de belirttiğim gibi hava hakimiyeti boyuna göre tatmin etmiyor. Bu, sıçramasının iyi olmamasından da kaynaklanıyor. En önemlisi ise pek çevik bir futbolcu değil Noble. Bunun önemliliğini şu yüzden vurguladım: Çevikliğinin yeterli olmaması ve iri, cüsseli fiziği yüzünden mobil bir 6 numara özelliği taşımıyor maalesef. Yani bir orda bir burada göremeyiz pek Noble' yi. Nzonzi' ye benzetmemin sebebi de bu yüzdendi.

   - Noble Okello , Juventus U-17 takımına karşı



-



- TFC' nin Okello' ya özel yayınladığı video


Uygun gördüğüm takımlar

Okello kesinlikle Avrupa yapmalı ki zaten şuan Avrupa'da. Bence Toronto FC' ye geri dönmemeli çünkü kendini yeterince orada geliştirebileceğine inanmıyorum. Almanya 2. liglerinden ortalama veya kalbur üstü bir takımda süre almalı diyorum. Daha sonrasında bir sonraki seviyesi Bundesliga olabilir mi ? Bence evet. Zaten kendisini Wolfsburg da istemişti. Bunun dışında Hollanda 2 ve ardından 1. lig şeklinde atılacak adımların da kariyeri adına güzel bir yol olduğuna inanıyorum.


 Buraya kadar okuyan okumayan herkese teşekkür ederim. Elimden geldiği kadar kendimce bir analiz yapmak istedim. Sadece sevdiğim şeyi yapıyorum. Beğendiyseniz ne mutlu bana. Öneriniz olursa bana iletebilirsiniz. Ayrıca blogumu ve twitter hesabımı da takip ederseniz çok mutlu olurum. Sayfanın en üst sağ köşesindeki simgelerden ulaşabilirsiniz. Yeni bir hikayeli analizde görüşmek üzere. :)

👉 Meraklı olan arkadaşlar için Okello' nun derlediğim fotoğraflarını  buraya bırakıyorum.  Okello Foto Arşiv


Yorum Gönder

0 Yorumlar