HAİTİ'NİN YEŞEREN UMUDU LOUICIUS DON DEEDSON - ANLATIMLARLA FUTBOL

HAİTİ'NİN YEŞEREN UMUDU LOUICIUS DON DEEDSON

LOUICIUS DON DEEDSON

Yaş: 20 (11.02.2001)

Boy: 1.78

Doğum yeri: Port-au-prince / Haiti

Takım: Hobro IK (Danimarka 2. lig)

Milli takım: Haiti A milli takımı

Sözleşme bitişi: 30.06.2023 Piyasa değeri: 100 bin €





GENEL BAKIŞ

Louicius Don Deedson... Haitililerin yeşeren umudu, geleceği parlak bir genç futbolcu. Futbol kariyerine 5 yaşındayken 3 yılını geçirdiği FC Shana’ da başladı. Ranch de la Croix-des- buketlerinde mevcut U20’ler ile paralel olarak antrenman yaptı. Daha sonra 2015 yılında AS Truitier (Haiti’de bulunan bir takım) ile seyahat yapması ona 5 yıllık bir vize almasını sağladı. ABD’de Atlanta United’ in teknik kadrosunda yer alan Haiti milli takımının eski oyuncusu olan teknik direktör Guy Valcourt ile tanışma fırsatı buldu. Guy Valcort, Deedson’ u küçüklüğünden beri tanıyan bir eğitmen olan Wilner Lamarre ile tüm temasları kurdu ve Deedson Atlanta United Academy’ e katıldı. Burada Danimarka yolculuğu başlamadan önce profesyonellerle birkaç oyun oynama ve kendini geliştirme fırsatı buldu. Kendisi, hayalinin her zaman Avrupa’da oynamak olduğunu söylüyor, MLS’ de gençlere odaklanılmadığını düşünüyordu ve odaklanması gereken noktanın Avrupa olduğunu düşünüyordu. Ki öyle yaptı ve 2017’ de Atlanta U. Academy’nin kendisine önerdiği 5 yıllık sözleşmeyi reddetti ve Atlanta’da bulunan birkaç Hobro IK temsilcisinin teklifiyle 2019’un

Ağustos’unda kendisinin ilk profesyonel sözleşmesi olacak olan Hobro IK’ ya imza attı.


BAŞARILARI

Elde ettiği başarılarından bahsedecek olursak MLS franchise (imtiyaz) akademileri için düzenlenen bir yarışma olan GA Cup’ta (Generation Adidas Cup) Atlanta United U19 takımı için oynadı ve takımın en iyisi seçildi. Daha sonra Kalonji Futbol Akademisi ile U18 Ulusal Şampiyona Kupasını kazandı ve turnuvanın en iyi ilk 11’ine, üstüne üstlük turnuvanın en iyi oyuncusu seçildi.

MİLLİ TAKIM

Verdiği bir röportajda Haiti milli takımının renklerini giymenin kendisinin hayali olduğunu belirten Deedson, ülkesini temsil etmek için sabırsızlandığını (şuan ülkesinin A milli takımına seçildi) söylüyor ve cümlelerine şu sözlerle devam ediyor: “Sadece ben değilim, henüz keşfedilmemiş başka yetenekler de var. Umarım FHF(?), Avrupa ve ABD’ deki oyunculara -burada Haitili oyunculardan bahsediyor- daha fazla ilgi gösterir, çoğu ülkesine geri dönüyor”.

POZİSYON- İDOL

Gelelim biraz da Haiti’nin genç umudunun mevkisine. Hobro’ ya geldiği ilk zamanlarda röportajında şöyle bir konuşma geçiyor:

HT: Sahada hangi pozisyonu tercij ediyorsun?

Deedson: Birkaç pozisyonda oynayabilirim. Nokta olarak 9, sağ veya sol kanat oyuncusu. Ancak solak olduğum için daha çok sağ tarafı tercih ediyorum.

HT: Kendini hangi futbolcuya benzetiyorsun?

Deedson: Doğrudan Arjen Robben diyorum. Bunun yanında Robinho’ yu da seviyorum.



Teknik

-Pozitif yönleri

Haitili prensimizin yeteneklerinden bahsedelim biraz. Tipik siyahi kanat oyuncularının öne çıkan özelliği olan hızlı olma ve patlama gücü yüksek olma Louicius’ta da olmasına rağmen kendisinin de dediği gibi en öne çıkan özelliği tekniği. Kaliteli pasları, başarılı driplingleri, düzgün ortaları -pek tercih etmiyor-, topu ilk kontrolü ve uzaktan şutlarıyla yaşıtlarının arasında ortalama üstü bir oyun sergiliyor. Tabi ki bu yaptığım değerlendirme kendi seviyesi ve yakınlarında olan yaşıtları için.

-Negatif yönleri

Boyundan ve fiziğinden de anlaşılacağı gibi Deedson’ un hava hakimiyeti pek başarılı değil. Fiziğinden daha çok tekniğiyle öne çıkıyor. Duran toplarda pek iyi olmaması da bir dezavantaj ama geliştireceğine inanıyorum çünkü henüz 19 yaşında. En önemli eksisi de kesinlikle top kapma ve markaj özelliğinin yeterince iyi olmaması. Rakip yarı sahada baskı yapmayı seven bir oyuncu değil. Bu ligin şartlarından da kaynaklanıyor olabilir ama büyük takım hayali varsa kesinlikle bunu geliştirmeli -başka bir ligde yeni bir hocayla bunu geliştirebileceğini düşünüyorum-.

Zihinsel

-Pozitif yönleri

En önemli özelliğini yazacak olursak kararlılık ve oyun görüşü bakımından uzman. Hangi pası nereye atacağını, nasıl pozisyon oluşturacağını gayet iyi biliyor. Genellikle tekniğini övdük ama fırsat gelince boş alan koşularını kaçırmıyor. Topsuz alanda iyi koşular yapıyor, nereye konuşlanması gerektiğini biliyor. Takım oyununa yatkın, çalışkan, röportajlarından da anlayabileceğimiz gibi vizyon sahibi bir futbolcu. Şunu da unutmayalım yaşına göre gayet soğukkanlı.

-Negatif yönleri

Louicius agresif bir futbolcu değil. Yani oyundan koptuğu ve konsantrasyonunun düştüğü dakikalar oluyor. Rakip yarı sahada baskılı olmamasının sebeplerinden biri bu olabilir. Bu negatif yön olarak alınır mı emin değilim ama Deedson abimiz liderlik vasfı olan bir futbolcu değil. Daha çok işçi özelliği öne çıkıyor. İşini iyi şekilde yapmaya çalışır ama liderlik bakımından ekstra bir özelliği yok.

Fiziksel

-Pozitif yönleri

Fiziğiyle öne çıkmıyor falan dedik ama öyle kötü denilecek bir fiziği de yok. Atletik vücutlu, diri ve zinde bir fiziğe sahip kendisi. Onyekuru’ nun hafif daha yapılısı diyeyim. Yaşıtlarına göre ortalama güçlü, dayanıklı ve dengeli. Hızına gelecek olursak boş alan bulursa affetmez yarar geçer. Patlama gücü yüksek, hızlı ve çevik bir kanat oyuncusu özelliklerini barındırıyor bu açıdan. Günümüzde bir kanat-açık oyuncusu için önemi yüksek özelliklere sahip.

-Negatif yönleri

Bahsettiğimiz gibi kafa toplarına pek hakim değil. Bu sıçramasının ortalama altı olmasından da kaynaklanıyor. Boyunun da uzun olmadığını belirtmiştim.




Uygun gördüğüm takımlar

Hollanda 1 ve 2. liglerinde orta sıra takımlara gidip orada kendini geliştirebilir (bkz. Groningen, Willem II, Heerenveen, NEC, Telstar) ve daha sonra bir üst seviye için adım atabilir (bkz. Salzburg ,Ajax, Villereal, Leipzig).


Buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim. İlk deneyimimdi. Elimden geldiği kadar kendimce bir analiz yapmak istedim. Sadece sevdiğim şeyi yapıyorum. Beğendiyseniz ne mutlu bana. Öneriniz olursa bana iletebilirsiniz. Ayrıca blogumu da takip ederseniz çok mutlu olurum.Yeni bir hikayeli analizde görüşmek üzere. :)
👉 Merağı olan arkadaşlar için şuraya Deedson' un derlediğim fotolarını bırakıyorum. Deedson Foto Arşiv



Yorum Gönder

0 Yorumlar