BAZEN KISALIK BİR SİLAHTIR, EMMANUEL TOKU - ANLATIMLARLA FUTBOL

BAZEN KISALIK BİR SİLAHTIR, EMMANUEL TOKU

 EMMANUEL TOKU

Yaş: 20 (10.07.2000)

Boy: 1.73

Doğum yeri: Kumasi/Gana

Takım: Fremad Amager (Danimarka 2. lig)

Milli takım: Gana U-20

Sözleşme bitişi: 30.06.2023

Ayak: Sol

Piyasa değeri: 400 bin €

                                                            




GENEL BAKIŞ
  Evet, başlıkta da dediğimiz gibi kısalık bir silahtı Emmanuel için. Kısa boy ve cılız fiziğine rağmen sağlam duruyor, dengesini kaybetmiyor, bu sayede çok etkili top sürüyordu. Geniş alanda tam bir yönetici, dar alanda ise ceza kesici. Bu yüzden ülkesindeki taraftarlar ona bir lakap bile takmıştı "tokumessi". Gana' da, nüfusu yaklaşık 2 milyon olan Kumasi şehrinde doğan Toku, ülkesinin takımlarından Cheetah FC' nin altyapısında başladı futbola. Osei Kyeretwie Senior Lisesi'nde öğrenci olan Toku, okul turnuvalarına bile katılıyordu. Genç yaşına kadar futboluna orada devam etti, ta ki büyülü futbol hayatı başlayana kadar. 




  2016 yılında Gana U-17 milli takımına çağırılmasıydı bu dönüm noktası. 2016-17 sezonunda Gabon' da gerçekleşen Afrika U-17 Şampiyonası' nda ve Hindistan'da gerçekleşen U-17 Dünya Kupası' nda oynadı. Bu iki şampiyonadaki 11 maçta 8 gollük mükemmel performansıyla resmen parlamıştı. Haberler PSG, Manchester City ve Lyon gibi devlerin, Black Starlets' in (❓) yıldızıyla ilgilendiğini yazıyordu. Verdiği bir röportajda "Genç bir futbolcu olarak, EPL, La Liga ve Serie A gibi Avrupa'nın en iyi liglerinde oynamak benim hayalim. Bunun için de çok sıkı çalışmam ve ileriye gitmem gerekiyor." diyordu. "Ailem için doğdum" sözleriyle kendi yaşam biçimini tanımlıyor ve peşinden durmaksızın koşuyordu.




Gana U-20 milli takımında oynamasının ardından 2019 yılında kendisini izleyen Portekiz takımı Boavista ile anlaştı ancak vize sorunları yüzünden takıma katılamadı. Ardından Danimarka takımı Fremad Amager, Toku'ya gelecek sezonun sonuna kadar olan sözleşme sundu. Toku, teklifi geri çevirmedi ve orada ilk profesyonel sezonunu geçirdi. 19 maçta 3 gol atan oyuncu 3 de asist yaparak güzel bir performansla tamamladı. Taraftarlar, Ajax' a transfer olan Mohammed Kudüs' ten sonra büyük bir kariyer yapacak olan Ganalı oyuncu diyordu kendisine. Bu güzel sezonun ardından Emmanuel' in performansından memnun olan Fremad Amager yöneticileri, 2023 yazına kadar sürecek olan bir sözleşme teklif etti ve bu sözleşme imzalandı. Bu sezon 17 maçta 8 gol 3 asistlik performansıyla göz dolduran oyuncuyu ülkemizden Galatasaray'ın ve Fortuna Düsseldorf' un takip ettiği konuşuluyor.

❓ Black Starlets, Gana U17 milli takımına taraftarlar tarafından verilen bir takma addır.



BAŞARILARI
 Gana U-17 milli takımında 2 kez maçın adamı seçildi. Ardından U-20 milli takımına çağırılan oyuncu orada da takıma kaptanlık yaptı.


MİLLİ TAKIM
  Girişte de belirttiğimiz gibi 2016-17 sezonunda Gabon' da gerçekleşen Afrika U-17 Şampiyonası' nda ve Hindistan'da gerçekleşen U-17 Dünya Kupası' nda ülkesini temsil etti. Teknik direktör Yaw Preko tarafından Wafu Zone B turnuvası (❓) için Gana U-20 milli takımına çağırıldı ve kaptanlık yaptı.

Wafu Zone B Kadınlar Kupası, Batı Afrika Futbol Birliği'nin B Bölgesi milli takımları tarafından düzenlenen bir kadın birliği futbol yarışmasıdır.



POZİSYON - BENZEDİĞİ FUTBOLCULAR
Emmanuel Toku, ofansif yönlü bir orta saha. Birçok pozisyonda oynayabiliyor.  Forvet arkası, on numara ve sol kanat/forvet olarak görev yapabilmektedir. Tarzı, kısa ama rakibi felç eden futbolculardan. Örneğin Vinicius Junior, Moussa Diaby, Jeremy Doku, Musa Juwara.



TEKNİK

-Pozitif yönleri

  Emmanuel Toku, teknik bakımdan seviyesine göre ciddi derecede fark yaratan bir oyuncu. Bileklerine oldukça hakim, topla çabuk hızlanabilen, dripling yeteneği muazzam olan ve topu ileriye taşıyabilen türden birisi. Çalım atmada da gerçekten çok başarılı bir istatistiği var, vücut çalımını sık sık dener, . İlk kontrolü, pas kalitesi ve isabetliliği -özellikle araya bıraktığı pasları-, oyun görüşüyle "ben bu lige fazlayım" diyor resmen.  Bitiriciliği ise ortalama düzeyde ama taktire şayan bir uzaktan şut yeteneği var. Kaleyi gördü mü affetmiyor. Sol ayağını etkili kullanıyor.

🔰 Şuraya Toku' nun 2 güzel golünü ekliyorum.



-Negatif yönleri

  Toku, oyun tarzından dolayı orta açmayı tercih eden bir futbolcu değil. O yüzden orta açma kabiliyeti vasat (ortalama) derecede. Diğer eksiklik diyeceğim kısım ise defansif yönden eksikleri var. Rakibi markajlamaya pek yanaşmıyor ama bu gelişecek bir durum olduğu için endişe etmeye gerek yok. En son olarak da bildiğimiz gibi Toku kısa ve çok da olmasa da zayıf fiziğe sahip bir futbolcu. Bu yüzden hava hakimiyeti ve kafa vuruşları ortalamanın çok çok altında.  Bunların dışında teknik konusunda negatif bir yönü olduğunu düşünmüyorum.



ZİHİNSEL

-Pozitif yönleri
  
  Çok çalışkan ve bir o kadar da vizyon sahibi bir futbolcu olan Emmanuel Toku, doğuştan gelen özel bir yeteneğe sahip. Attığı çalımlardaki sergilediği cesaretlilik, soğukkanlılık üst düzey. Çalımları bu kadar sık denemesi ve başarılı olması da onun kararlı bir yapıya sahip olduğunun göstergesi. Nerede, nasıl davranacağını gayet iyi biliyor özellikle topsuz alanda. Gol koklayan bir hücumcuda olması gereken önsezi ve pozisyon bilgisi hem ligin hem de yaşıtlarının azımsanmayacak derecede üzerinde. Genelde Toku tarzındaki futbolcuların biraz bencil olduğu düşünülür fakat Toku takım oyununa yatkın, kaliteli bir hücumcu orta saha. Son olarak saha içinde gayet agresif, tutkulu ve başarıya aç bir topçu. 

🔰 Şu yaptığı muazzam koşuya bakar mısınız, aslında çok geriden koşarak geliyor ama burada gözükmemiş.



-Negatif yönleri
  
  Toku, kendini zihinsel olarak çok iyi geliştirmiş. Yani neredeyse dört dörtlük diyebiliriz. Sadece negatif diyebileceğim taraf konsantrasyonu olabilir. Maç içinde izlerken çok denk gelmesem de ara ara konsantrasyonu düşebiliyor. Bunu da genç yaşına ve hırslı oluşuna bağlıyorum. Gelişeceğini umuyorum.
 
FİZİKSEL

-Pozitif yönleri
  Emmanuel Toku kısa boy, zayıf fiziğine (geçen yıllara göre fiziğini geliştirdiğini atlamayalım) rağmen dengeli ve sağlam duran birisi. Topu çok etkili sürüyor ama bunun dribling kabiliyetine hiçbir kötü yansıması yok. Çok pratik ve çevik bir tarzı var. Kendisine rüzgarın oğlu desek yanlış olmaz. Resmen ayaklarında motor var gibi. Bu açıdan rakiplerini anlık felce uğratan çok ilginç bir futbolcu. Ve şunu eklemeyi de unutmayalım. Toku, rakip kaleye yaklaşırken aynı zamanda defansın üzerine gidenlerden. Bu tarz futbolcular "en tehlikeli kanat oyuncusu" olarak adlandırılıyor günümüzde. Ayrıca fiziğine zayıf falan dedik ama atletik ve zinde bir vücuda sahip. Bu da yanında dayanıklılığı getiriyor. Yani Toku kolay kolay top kaptırmıyor. 

-Negatif yönleri
  Toku, yeterince güçlü bir futbolcu değil. Ama onun hızı ve çevik oluşu bu eksikliğini yeterince kapatıyor. 

EKSTRA
  Ekstra olarak Emmanuel Toku hakkında eklemek istediğim birkaç bir şey var. Çoğu Afrikalı futbolcu gibi Toku da çok sempatik birisi. Cidden samimi, sessiz ve kendi halinde biri olarak gözüküyor. Kibir, ego onda yok. Ayrıca ülkesine ve ailesine düşkün. Maçlardan sonra verdiği röportajlarda attığı golü ülkesinin taraftarlarına armağan ediyor. Çok daha iyi yerlere geleceklerini söylüyor ve sürekli daha fazla çalışması gerektiğini düşünüyor. Bu yönü benim çok hoşuma gitti :). Ailesine de böyle düşkün. Facebook hesabına girip biraz gezinirseniz attığı her fotoğrafın açıklamasına "ailem için yaşıyorum" tarzında söz yazıyor. Her fotoğrafın açıklamasında çalışmanın öneminden bahsediyor. Cidden o yaştaki bir futbolcu için çok etkileyici. 



🔸
                                                      (U-17 dünya kupası performansı)

🔸


OYNAYABİLECEĞİ TAKIMLAR
  Emmanuel Toku, her takımın ihtiyacı olan kalabalık ve sıkı savunma açıcı, delici ve dinamik bir isim. Özellikle Hollanda Ligi gibi bir ortamda her takımda kendine 11 de yer bulacağına inanıyorum. Orada kendini geliştirip daha sonra hayalini kurduğu top liglerden ortalama veya kalburüstü bir takımda kendine yer bulabilir. Bu lig La Liga olabilir çünkü pas oyununa yatkın bir tarzı var Toku' nun. İtalya ve İngiltere ligine uyar mı uymaz mı bilmiyorum ama bunun için kesinlikle fiziğine eklemesi gerek ondan eminim. 

 Buraya kadar okuyan herkese çook teşekkür ederim. İlgileriniz beni mutlu ediyor. Kendi çapımda elimden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Tek amacım sevdiğim işi yapmak ve bunu başkalarına da sevdirebilmek. Destek olmak isterseniz sayfanın sağ üst köşesinden sosyal medya adreslerime ulaşabilir ve blogumu takip edebilirsiniz. Gelecek hikayeli anlatımlarda görüşmek üzere :))

👉 Meraklı olan arkadaşlar için Toku' nun derlediğim fotoğraflarını  buraya bırakıyorum.  

Yorum Gönder

0 Yorumlar