JUBRİL ADEDEJİ - ANLATIMLARLA FUTBOL

JUBRİL ADEDEJİ

 JUBRİL ADEDEJİ

Yaş: 20 (25.05.2000)

Boy: 1.82 

Doğum yeri: Londra/İngiltere   

Takım: HB Köge (Danimarka 2. lig)

Milli Takım: -

Sözleşme Bitişi: 31.12.2022

Ayak: Sağ Ayak

Piyasa Değeri: 200 bin €





GENEL BAKIŞ

  “Jubril, burada harika bir profile dönüşme potansiyeline sahip çok yetenekli bir genç adam. Her savunmaya zarar verebilecek bazı özel yetenekleri var. Hızlı ve fiziksel olarak güçlü ve teknik olarak gerçekten çok iyi". Köge' ye transfer oluşunun ilk zamanlarında böyle diyor teknik direktör Auri Skarbalius. Hızlı, güçlü ve teknik... Mayıs 2000' de İngiltere' nin ve Birleşik Krallığın başkenti olan Londra' da Nijerya asıllı bir ailede doğdu Jubril Adedeji. 8-9 yaşlarında İngiltere' de amatör futbol yarışmaları gerçekleştirilen Pazar liginde futbola adım attı. Yaklaşık 2 sezon orada oynayan Adedeji' nin Watford hikayesi bu iki sezonun sonunda onu izlemeye gelen biri tarafından keşfedilmesiyle başlamıştı.



  11-12 yaşlarında akademiye katılan Adedeji' nin ilginç de bir hikayesi vardı. Altyapıya katıldığında o gün orada tanıdığımız bir isim de vardı, Jadon Sancho. Yıllarca onunla beraber oynayan Adedeji, Sancho' nun kendisi için bir ilham kaynağı olduğunu ve onu her gördüğünde başarıyı elde etmenin çok sıkı bir çalışmayla elde edilebileceğini hatırlıyormuş (Sancho, Reece James ve Joe Powell altyapıda oynadığı en iyi akademi oyuncularıymış). Buradan yola çıkarak hayatının mottosunu "Sen kendine inanana kadar kimse sana inanmayacak" sözleriyle belirtiyor Jubril Adedeji.



 Watford akademisinde oynarken diğer taraftan Londra merkezli bir katolik okulu olan Cardinal Wiseman RC' de eğitim görüyordu ve aynı zamanda bir giyim mağazasında çalışıyordu. İleriki yıllarda Watford' un ilk takımıyla antremanlarda yer alıyor, hatta 2017' de FA Cup' ta maça bile çıkıyordu. Ta ki 2018 yılına kadar. Jubril' i yeterli görmeyen Watford koçları onun serbest bırakılmasının doğru olacağı kanaatine vardı ve serbest bırakıldı. Devam edememe sebebi ne yetenekleriydi ne de potansiyeli. Sorun zihinsel bakımdan yetersiz olmasıydı çünkü kararsızdı ve ne yapacağını bilmiyordu. Watford akademisinde harika deneyimler yaşadığını, çok güzel bir eğitim gördüğünü ve gelişmek için güzel bir yer olduğunu bilerek ayrılıyordu buradan.


📌 Videodaki 55 numara Jubril Adedeji.


 Aradan geçen 5 ay gibi bir süre sonra Londra' da bulunan Africa United FC London takımının antrenmanlarına katıldı ama orada da tutunamadı. Akademiden olan yakın arkadaşı Marian Huja (o sırada HB Köge' de oynuyor), kendisine başarılarını anlattı ve HB Köge' ye katılmasına aracı oldu. Takıma video kliplerini yollayan Jubril, teknik direktör Skarbalius tarafından beğenildi ve sözleşme imzalandı. Kasım 2018' de ilk olarak U19 takımında oynamaya başladı, 2 ay geçtikten sonra A takıma yükseldi. Danimarka futbolunun standart üzeri olduğunu ve çok sıkı bir çalışma gerektirdiğini belirten Adedeji, kafasını önüne eğip sadece çalışıyor, hem kendini geliştirip hem de parlatıyordu. Aynı zamanda koçları onu mental olarak sürekli destekliyor ve her konuda yardım ediyordu. O sezon ilk takımla 5 maça çıkan Jubril Adedeji, 1 de gol atarak sezonu tamamlıyor ve ertesi sezon (19-20) 32 maça çıkıp 4 gol 5 asist üreterek azminin meyvelerini almaya başlıyordu. Ondaki potansiyeli gören HB Köge yöneticileri, 2020 yazında kendisine 2.5 yıllık yeni bir sözleşme önerdi ve hem kulübü hem de kendisi için hedefleri olan Adedeji bu sözleşmeyi kabul etti. 



  Yaptığı bir röportajda geriye dönüp baktığı zaman delice bir değişime ve gelişime uğradığını söyleyen Jubril, ilk hedefinin ligi şampiyon olarak ve en iyi oyuncu olarak tamamlamak olduğunu, daha sonra da 1. ligde kendini kanıtlayıp top liglerde oynamak istediğini söylüyor. Büyük Ronaldo hayranı olan Jubril, Real Madrid veya Dortmund' da oynamanın hayalini kuruyor. Seviyesine ulaşmak istediği futbolcu ise Kevin De Bruyne. Bu sezon 18 maçta 2 gol 1 asist üreten futbolcu, takımı tarafından yılın yeteneği seçildi.




BAŞARILARI

  Yukarıda da bahsettiğimiz gibi takımı HB Köge tarafından 19-20 yılının en yeteneklisi olarak seçilmiştir. Ekstra olarak sezonun başında, anketlere göre Eylül ayının en iyi oyuncusu seçilmiştir.

MİLLİ TAKIM

  Kendisi şuan milli takımda oynamıyor ama taraftarlar ilerleyen süreçte onun İngiltere U20 veya U21 için çağırılacağını düşünüyor.

POZİSYON - BENZEDİĞİ FUTBOLCULAR

  Jubril, sahanın ileri ucundaki pozisyonlarda rahatlıkla oynuyor ama tercih ettiği mevkiler sağ ve sol kanat/açık. Daha çok solu tercih ediyor ama onu maç içinde bir anda sağa geçmiş şekilde de görebiliriz. Golcü veya bitirici kimliğiyle karşımıza çıkmıyor. Daha çok kanat organizasyonlarında bulunuyor. Ama tipik pırpır kanat oyuncusundan farklı. Daha çok fuleli kanat oyuncusu tarzında. Bu tip futbolcular daha çok kontra atak futboluna yatkın.  Benzedikleri ise Armindo Bruma ve tarzı futbolcular.



TEKNİK

-Pozitif  Yönleri

  Öne çıkan özelliklerinden birisi dripling yeteneği. Gerçekten bu konuda iyi, top ayağına yakışıyor. İlk dokunuşu ve kontrolü, topu sürebilmesi, topla beraber ileri çıkması gayet iyi. Zaten takımdaki rolü topu ileriye taşımak. Bununla beraber pas kalitesi de seviyesine göre iyi. Topu ayağından çabuk çıkarabilen, sürekli pas kanallarını gözeten biri. Yeri gelince topu taşıyıp kendi pas kanallarını kendi yaratıyor. Oyunu iyi okuyabiliyor, görüyor, gözlemliyor. Zaten  hocası onu "Yüksek seviyede bir oyun seviyesine sahip" şeklinde nitelendiriyor. Bitiriciliğine bakacak olursak ortalama seviyede. Genelde çok şut çeken biri değil, topu ileri taşımakla görevli dediğimiz gibi. En iyi yaptığı şeylerden birisi de markajlamak. Fiziği de uygun olduğu için rakibi markajlamaktan hiç kaçınmıyor. Defansa olan yardımını sıkça görebiliriz. 

-Negatif  Yönleri

  Kafa vuruşu ve hava hakimiyeti bakımından yeterli değil. Eğer maçını izlerseniz köşe vuruşlarında kendisini nadiren o kalabalığın içinde görürsünüz. Daha çok ceza yayı ve çevresinde fırsat kollar. Ek olarak orta açmada başarılı değil. Kaliteli ortaları yok, bu konuda geride kalmış bir isim. Duran toplarda ise net bir eksikliği olduğu kesin. Köşe vuruşu, serbest vuruş, frikik, penaltı... Çok nadir duran top kullandığına denk gelirsiniz. Bu konuda sık çalışmalı diye düşünüyorum. 



ZİHİNSEL 

-Pozitif Yönleri

  Jubril Adedeji sürekli oyunun içinde, full konsantrasyon. Neredeyse 1 dakika bile oyundan düşmüyor. Oyunu sürekli gözetiyor, hep takip ediyor. Skorun ne olduğu onun için önemli değil, 90 dakika işini yapmaya çalışıyor. Konsantrasyonu ne kadar iyiyse soğukkanlılığı ve karar alma mekanizması da bir o kadar yüksek. Karambole oynamayan, düşünerek ve bakarak oynayan bir futbolcu. Önsezileriyle takımı kontra atağa çıkarabiliyor. Bence bunların hepsini yüksek konsantrasyonuna borçlu. Topsuz alandaki başarılı oyunu, sol tarafa olan hakimiyeti ve kendi bölgesindeki konuşlanmasıyla göze giren bir profil. Ek olarak oyundaki rolünden de anlayacağımız gibi takım oyununa yatkın. Çevre hakimiyeti yüksek, her an pozisyon kovalayan birisi. Top istemekten topu alıp sürmekten çekinmez, cesaretli. Ayrıca başarıya aç, çok çalışkan bir çocuk.

-Negatif Yönleri

  Adedeji, her ne kadar zihinsel yönden başarılı bir futbolcu olsa da bazen hırsına yenik düşüp çok saçma hareketler yaptığı oluyor. Örneğin, auta çıkan toptan sonra gereksiz yere rakip defans oyuncusunu itliyor veya kaçırdığı rakibinin arkasından ayağına vuruyor. Bunlar maç içinde cebinde sarı kartla dolaşmasına sebep olabilir hareketler. 



FİZİKSEL

-Pozitif Yönleri

  “Jubril, burada harika bir profile dönüşme potansiyeline sahip çok yetenekli bir genç adam. Hızlı ve fiziksel olarak güçlü ve teknik olarak gerçekten çok iyi." Bu sözleri hocası Skarbalius diyor. Gerçekten hızı, patlayıcılığı ve fiziksel olarak gelişmişliğiyle oyunu domine ediyor. Pozisyon takibi de yüksek olan Adedeji' nin saniyeler içinde  takımı kontra atağa kaldırdığını görebilirsiniz. Bunu yaparken elbette fiziğini de kullanıyor, aynı Adama Traore gibi. Rakibine diş geçiren ve gücünü kabul ettiren birisi.  Dayanıklıdır, dengelidir ve kolay kolay yıkılmaz. 

-Negatif Yönleri

  Adamımız hızlı ve çabuk birisi ama net şekilde belli ki çevikliği yeterli değil. Yüksek hızdayken yön değiştiremiyor. Ani hızlanma veya durma olaylarını yerine getirebilecek pratiklikte değil. Bu gibi futbolculara tam ne denilir bilmiyorum ama beli kalın bir futbolcu. Topu ileri taşımasında hiçbir problem yok ama rahat çalım atabilecek esneklik onda yok. 

EKSTRA

  Adedeji, altyapı eğitimini güzel bir akademide almış birisi. Zaten vatandaşı olduğu ülke dünyanın en ünlü futbol ligine sahip. Dolayısıyla altyapıları da kuvvetli oluyor. Anlatmak istediğim antrenörlerin gençlere başarılı olmak için eğitimin şart olduğunu aşılamalarıydı. Kendisi de o yönde yetişmiş. Şuan oynadığı takımda da eğitimin her türlüsünü alarak deneyim kazanıyor. Bunların getirdiği vizyon ve bakış açısıyla da ne kadar profesyonel bir futbolcu olduğunu anlayabiliriz. Olgun ve hedefine odaklanmış. Bence, günümüzde yetenekten daha önemli olan kabiliyetlerin en önemlilerinden ikisi bu dediklerim. O yüzden Jubril Adedeji' nin ileride çok başarılı olacağına inanıyorum.  



OYNAYABİLECEĞİ TAKIMLAR

  Jubril Adedeji, oyun yapısı kontra atağa yatkın olan ve pas oyunu oynayan takımlarda kendine yer bulabilir. Özellikle oyun içinde boş alanları gözeten ve değerlendiren bir futbolcu için Hollanda, İspanya ligi tarzı bir ligde orta düzey bir takımda oynayabilir. Ama ben bu bahsettiğimiz liglerin seviyesinden bir iki tık daha düşük olan bir ligde kendini geliştirip ardından bu liglere yönelmesini isterim. Genç, potansiyelli bir futbolcu. İyi yerlere gelirse çok mutlu olurum. 


  Buraya kadar okuyan bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim :). Özellikle Toku hakkında yazmış olduğum yazıya gelen ilgi beni çok mutlu etti. Elimden geldiği kadar yazmaya ve yazdıklarımı da sizle paylaşmaya gayret edeceğim. Beni takip etmek isterseniz twitter adresime buradan ulaşabilirsiniz. Gelecek hikayeli anlatımlarda görüşmek üzere, Sağlıcakla kalın :).

Yorum Gönder

1 Yorumlar